Czarna słodycz

Rodzinne spotkanie konsolacyjne warto trochę osłodzić a nawet umilić oryginalnym słodkim upominkiem. Jak smakują czarne bezy doświadczysz na stoisku magazynu OMEGA w czasie targów Memento!

Przy uroczystościach takich jak poczęstunek po pogrzebie, czarne bezy o mocno owocowym smaku powodują uczucie przyjemności, wyzwalają neuroprzekaźnik zwany serotoniną, sprawiają, że jest nam po prostu lepiej, czujemy się pocieszeni. 100% natury w tych ciastkach zachwyci wszystkich dbających o zdrowy tryb życia, zwłaszcza, że bezy te występują też w wersji wegańskiej. Suche czarne bezy są doskonałym poczęstunkiem w domach pogrzebowych przy załatwianiu niezbędnych formalności związanych z pochówkiem najbliższych.

Od dawna wiadomo, że po zjedzeniu słodyczy wzrasta w organizmie poziom serotoniny określanej hormonem szczęścia. Zwiększona ilość serotoniny pomaga zachować dobre samopoczucie i wykazuje działanie antydepresyjne. Z kolei niski poziom serotoniny we krwi powoduje zaburzenia nastroju oraz uczucie zdenerwowania. Wtedy znacznie łatwiej popadamy w stany depresyjne, mamy problemy z koncentracją i trudno nam poradzić sobie ze stresem.  Serotonina nie brzmi oczywiście tak dobrze jak na przykład… sernik, zwłaszcza z bezą! Wypiek zwany bezą ma długą historię i jest w niej zawarta spora dawka artyzmu, bo to dzięki primabalerinie z petersburskiego teatru – Annie Pavlovej, możemy dziś delektować się tym ultralekkim łakociem.

Bezy znane są na całym świecie, a ich bardziej wysublimowana forma w postaci makaroników zrobiła zawrotną karierę we Francji. Obecnie te małe okrągłe ciasteczka na bazie bezy wzbogaconej mielonymi migdałami zdobywają także serca Polaków. O ile makaroniki kojarzone są z kolorami tęczy, o tyle bezy są zazwyczaj po prostu białe, ale nie zawsze…

Mało jest jedzenia o prawdziwie czarnym kolorze, mamy czarnuszkę, która pełni rolę raczej dekoracyjną, jest oczywiście mak (uwielbiany przez cukierników), są jeżyny, ale na pierwszy plan w ostatnim czasie wychodzi…palony kokos, a właściwie jego łupiny.

Ciekawe jest to, że ze wszystkich orzechów - kokos jest chyba najbardziej wszechstronny. Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa wryksza, co tłumaczy się jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. W języku malajskim palma kokosowa nazywa się pokok seribu guna co oznacza „drzewo o tysiącu zastosowań”.

Ta wszechstronność jest naprawdę ogromna, wystarczy tylko wspomnieć, że mleka orzecha kokosowego używa się do drinków, jest ono także składnikiem kuchni tajskiejindyjskiej. Śmietanka orzecha kokosowego zbiera się na powierzchni ochłodzonego mleka i można z niej uzyskać wysokiej jakości olej kokosowy. Pozostałe po ekstrakcji oleju włókniste wytłoki zawierają około 20% białka i stanowią doskonałą paszę dla zwierząt hodowlanych.

Z soku z naciętych kwiatostanów orzecha kokosowego robi się wino palmowe. Młode listki są jadane na surowo, gotowane lub marynowane jako jarzyna (tzw. kapusta palmowa). Pąk szczytowy kłodziny zwany sercem palmy – jest rzadkim delikatnym przysmakiem. Serca palmy są zjadane w sałatce, nazywanej „sałatką milionera”. Z włókna kokosowego wytwarza się liny, pędzle i szczotki.

A co orzech kokosowy ma wspólnego z cukiernictwem? Otóż wiele, wiórków kokosowych oczywiście przedstawiać nie trzeba, mleko kokosowe wykorzystywane jest do wypieków typu vege, olej kokosowy do smażenia, a łupiny orzecha kokosowego pali się i uzyskuje czarny miałki pył – który doskonale barwi jedzenie.

Cukiernia Bezowa z Poznania (www.cukierniabezowa.pl) opanowała proces łączenia bezy z palonymi łupinami kokosa do perfekcji, w wyniku czego powstają tam słodkie dzieła sztuki. Smaki takie jak palony kokos z mango czy truskawką, albo mocno czekoladowe brownie z malinami i bezą kokosową mają już wierną rzeszę fanów.

Wstecz

Współpraca Medialna

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Napisz do nas.
contact